Przepisy Smakosza

Filety z dorsza czarnego z ryżem i warzywami
Filety z czarniaka natrzeć 3 łyżkami soku z cytryny wymieszanymi ze słodka papryka, pieprzem i szczypta soli. odstawić na godzinę do lodówki, a następnie usmażyć na oleju i odsączyć z tłuszczu. W tym czasie obrać i posiekać czosnek, paprykę pokroić w kostkę. Czosnek i paprykę wymieszać z miodem, oliwa, skórka z cytryny i pozostałym sokiem z cytryny. Ryz ugotować na sypko, następnie zalać paprykowo-czosnkowym sosem, wymieszać. rybę podzielić widelcem na kawałki, delikatnie połączyć z ryżem, wymieszać z sosem. Pozostawić do wystygnięcia, następnie wstawić do lodówki na 30 min. przed podaniem posypać natka pietruszki.

Filety z halibuta w sosie kaparowym
Filety z halibuta opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. odstawić na 10 minut. w szerokim garnku zagotować wodę z winem, octem, solą, obraną cebulą, pieprzem i zielem angielskim oraz liściem laurowym. Gotować 5 min. do wywaru włożyć filety i ogrzewać na bardzo małym ogniu 15 minut. Odłożyć rybę na podgrzany półmisek i odstawić w ciepłe miejsce, wywar przelać przez sito. W drugim garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać, uprażyć na złotobrązowo. Zasmażkę rozprowadzić wywarem. Do sosu dodać kapary, przyprawić solą i cukrem. Śmietanę wymieszać najpierw z żółtkiem, następnie z 2 łyżkami gorącego sosu. Zdjąć garnek z ognia i zaciągnąć sos śmietaną z żółtkiem. Filety polać sosem, udekorować plasterkami cytryny.

Filety z mintaja z grillowanymi warzywami
Filety z mintaja oprószyć solą oraz pieprzem cytrynowym, skropić oliwą i odstawić na kilkanaście minut. Cukinię, paprykę, cebulę i pomidor pokroić w plastry lub paski i grillować z przyprawionymi filetami z mintaja. Ułożyć na talerzu, rybę skropić sokiem z cytryny i udekorować listkami bazylii.

Filety z sandacza w śmietanie
Filety z sandacza pokroić na części, posolić, oprószyć mąką i usmażyć na złoty kolor na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. W tym czasie obrać oraz pokroić cebulę na półkrążki i dodać do smażących się filetów, całość posypać pieprzem. Dusić filety na wolnym ogniu, aż zeszkli się cebulka. W szklance wrzątku rozpuścić kostkę rosołową i zalać filety z cebulą. Pozostawić patelnię bez przykrycia do odparowania około 1/3 rosołu, następnie dolać śmietanę i chwilę gotować.

Krewetki Black Tiger w maśle czosnkowym
Krewetki płuczemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony czosnek, następnie surowe krewetki i smażymy ok. 4-6 minut, aż zrobią się różowe. W czasie smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki oraz doprawić potrawę solą i pieprzem. Krewetki podajemy gorące prosto z patelni z bagietką.