Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij

 

Przepisy Smakosza

 
 

Krewetki Black Tiger w maśle czosnkowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Krewetki płuczemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony czosnek, następnie surowe krewetki i smażymy ok. 4-6 minut, aż zrobią się różowe. W czasie smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki oraz doprawić potrawę solą i pieprzem. Krewetki podajemy gorące prosto z patelni z bagietką.

 
produkty 

Łosoś z makaronem w sosie serowym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Filety z łososia opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, suszoną bazylią, oregano, koprem, skropić sokiem z cytryny oraz oblać oliwą. Do piekarnika nagrzanego do 180'C wstawić łososia w naczyniu żaroodpornym, przykrytego folią aluminiową. W międzyczasie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. W osobnym naczyniu roztopić pokrojony ser brie, serek topiony i połączyć ze śmietaną, cały czas mieszając. Do sosu dodać wyciśnięty czosnek, pieprz, sól, odrobinę gałki muszkatołowej i suszonej pietruszki. Upieczonego łososia rozdrobnić krojąc w kostkę, dodać do sosu i delikatnie wymieszać. Makaron polać sosem, udekorować świeżo posiekaną bazylią.

 
 

Panga w sosie aromatycznym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Marynowanie filetów: połączyć połowę posiekanego czosnku i drobno posiekanych liści kolendry, sok z limonek, sól, pieprz. Filety marynować w sosie ok. 1-2 godzin. Posiekać drobno cebulę i zeszklić razem z resztą czosnku na oliwie z oliwek. Dodać posiekaną paprykę i papryczki chilli, dusić przez kilka minut, po czym dodać posiekane pomidory i całość dusić jeszcze przez kilka minut. Można dodać trochę bulionu (rybnego). Dodać do warzyw resztę posiekanej kolendry i mleczko kokosowe, zagotować mieszając. rybę włożyć do sosu, podgrzać, podawać z lampką białego wytrawnego wina.

 
produkty 

Sałatka z krewetek

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Krewetki płuczemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i smażymy krewetki około 2-3 minuty. Następnie układamy krewetki na półmisku. Sos: oliwę z oliwek łączymy z sokiem z cytryny, solą, szczyptą pieprzu i łyżeczką musztardy. gotowym sosem polewamy krewetki, całą sałatkę dekorujemy koperkiem oraz cytryną.

 
 
 
 
FaLang translation system by Faboba

Zgłoś przepis