Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij

 

Przepisy smakosza

Bouillabaisse - zupa rybna z owocami morza

zupa rybna 2

Wystarczy dodać: 

- 2 ząbki czosnku, 

- oliwę z oliwek, 

- kostkę rosołową, 

- 3 duże pomidory, 

- natkę pietruszki, tymianek, 

- 50 ml białego wytrawnego wina, 

- przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka)

 

Sposób przyrządzenia:

W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekany czosnek, następnie dodajemy mieszankę warzyw i dusimy pod przykryciem około 10 minut na niewielkim ogniu .  W międzyczasie przygotowujemy bulion (1 kostka rosołowa na 0,5 litra wody) i zalewamy nim warzywa. Dodajemy ryby oraz pokrojone pomidory bez skórki, posiekaną pietruszkę i tymianek. Całość gotujemy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy owoce morza, wino oraz przyprawiamy do smaku.

Zupę serwujemy z bagietką lub grzankami.

 

SMACZNEGO!

 


Wróć do listy przepisów

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
 
FaLang translation system by Faboba

Zgłoś przepis