
Składniki
(na 2 porcje):
- 2 filety z sandacza (150-170 g na porcję)
- ½ bakłażana
- ½ cukinii
- 1 papryka
- 1 pomidor
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Filet z sandacza w warzywach Ratatouille
Lekka, śródziemnomorska kompozycja – prosta, a zarazem pełna smaku. Delikatny filet z sandacza smażony na złocistą skórkę, podany na klasycznych warzywach ratatouille. Bakłażan, cukinia, papryka, pomidor i cebula powoli duszone na oliwie z oliwek z dodatkiem ziół prowansalskich tworzą aromatyczną bazę, która idealnie komponuje się z delikatnym mięsem ryby.
Przygotowanie
- Pokrój warzywa w kostkę.
- Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek, dodaj bakłażana, po chwili cukinię, paprykę i na końcu pomidora. Duś na małym ogniu ok. 15 minut, dopraw ziołami.
- Filety z sandacza dopraw solą i pieprzem. Smaż skórą do dołu na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy przez 3-4 minuty, następnie krótko z drugiej strony.
Smakuje najlepiej na ciepło, jako lekki, sezonowy obiad lub elegancka kolacja.