Kuchnia śródziemnomorska

Krewetki w sosie pomidorowym z makaronem

Składniki
  • krewetki białe lub koktajlowe
  • makaron, około 300g
  • krojone pomidory bez skórki, jedna puszka
  • dwa ząbki czosnku, drobno posiekane
  • masło, 2 łyżki
  • sól i pieprz
  • papryka w proszku, słodka lub ostra wg uznania
  • dwie cebulki dymki, drobno posiekane
  • listki bazylii lub pietruszki (do dekoracji)
  • pomidorki koktajlowe (do dekoracji)

Sposób przygotowania

Krewetki rozmrażamy, obmywamy i osuszamy.

Przygotowujemy sos: Na dużej patelni roztapiamy masło z czosnkiem. Dodajemy trochę papryki w proszku oraz posiekaną cebulkę. Smażymy do lekkiego zarumienienia cebulki. Dolewamy pomidory z puszki i wszystko dusimy na niewielkim ogniu przez około 10 do 15 minut. W tym czasie gotujemy i odcedzamy makaron.

Dodajemy krewetki: Sos doprawiamy solą i pieprzem, następnie dokładamy do niego rozmrożone i osuszone krewetki. Krewetki z sosem dusimy przez około 4-6 minut. Sosem z krewetkami polewamy makaron i dekorujemy listkami bazylii (lub pietruszki) oraz ćwiartkami pomodorków koktajlowych.

 

Smacznego!