Kuchnia śródziemnomorska
Krewetki w sosie pomidorowym z makaronem
Składniki
- krewetki białe lub koktajlowe
- makaron, około 300g
- krojone pomidory bez skórki, jedna puszka
- dwa ząbki czosnku, drobno posiekane
- masło, 2 łyżki
- sól i pieprz
- papryka w proszku, słodka lub ostra wg uznania
- dwie cebulki dymki, drobno posiekane
- listki bazylii lub pietruszki (do dekoracji)
- pomidorki koktajlowe (do dekoracji)
Sposób przygotowania
Krewetki rozmrażamy, obmywamy i osuszamy.
Przygotowujemy sos: Na dużej patelni roztapiamy masło z czosnkiem. Dodajemy trochę papryki w proszku oraz posiekaną cebulkę. Smażymy do lekkiego zarumienienia cebulki. Dolewamy pomidory z puszki i wszystko dusimy na niewielkim ogniu przez około 10 do 15 minut. W tym czasie gotujemy i odcedzamy makaron.
Dodajemy krewetki: Sos doprawiamy solą i pieprzem, następnie dokładamy do niego rozmrożone i osuszone krewetki. Krewetki z sosem dusimy przez około 4-6 minut. Sosem z krewetkami polewamy makaron i dekorujemy listkami bazylii (lub pietruszki) oraz ćwiartkami pomodorków koktajlowych.
Smacznego!