Gustowna kolacja

Morszczuk w białym sosie

Składniki
  • opakowanie filetów z morszczuka lub dorsza
  • białe wino półwytrawne, 350ml
  • łyżka masła
  • pół cebuli
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • oliwa

Sposób przygotowania

Filety z morszczuka rozmrozić, opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Posypać solą i pieprzem cytrynowym. Przygotować sos: Posiekać cebulkę i zeszklić na roztopionym maśle, następnie dodać białe wino. Doprowadzić do wrzenia i zagotowywać aż około połowa wina wyparuję. Następnie dodać wymieszany koncentrat ze śmietaną. Pokrojone i doprawione filety podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy. W czasie smażenia dolać sos i dusić pod przykryciem ok 5-7 min aż ryba zmięknie.

Polecamy podawać z sałatką oraz blanszowanymi drobno pokrojonymi warzywami.

Smacznego!