Kuchnia śródziemnomorska
Mule gotowane w winnym sosie
Składniki
- mule 1 kg
- oliwa 100 ml
- dwa ząbki czosnku
- jedna cebula
- ¾ szklanki białego wytrawnego wina
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Rozgrzać oliwę w garnku, zeszklić cebulę, dodać czosnek, wymieszać. Następnie dodać oczyszczone mule i wino. Gotować pod przykryciem, potrząsając garnkiem kilka razy, aż mule się otworzą. Chwilę gotować odkryte, dodać pietruszkę, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Zamknięte muszle należy wyrzucić. Gotowe mule podawać na ciepło od razu z garnka.
Polecamy serwować z bagietką podpieczoną wcześniej w piekarniku z masełkiem czosnkowym.
Pozdrawiamy!