Kuchnia śródziemnomorska

Mule gotowane w winnym sosie

Składniki
  • mule 1 kg
  • oliwa 100 ml
  • dwa ząbki czosnku
  • jedna cebula
  • ¾ szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Rozgrzać oliwę w garnku, zeszklić cebulę, dodać czosnek, wymieszać. Następnie dodać oczyszczone mule i wino. Gotować pod przykryciem, potrząsając garnkiem kilka razy, aż mule się otworzą. Chwilę gotować odkryte, dodać pietruszkę, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Zamknięte muszle należy wyrzucić. Gotowe mule podawać na ciepło od razu z garnka.

Polecamy serwować z bagietką podpieczoną wcześniej w piekarniku z masełkiem czosnkowym.

Pozdrawiamy!