Gustowna kolacja
Polędwica z dorsza zapiekana z ćwiartkami ziemniaków
Składniki
- polędwice z dorsza (lub mintaja)
- młode ziemniaczki 600 g
- pomidorki koktajlowe 150g
- oliwa 60 ml
- sól morska
- pieprz kolorowy
Sposób przygotowania
Polędwice rozmrozić, opłukać i osuszyć. Młode ziemniaczki umyć i pociąć w ćwiarki, skropić oliwą i ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec przez około 40 minut z włączonym termoobiegiem. W międzyczasie przygotować rozmrożone i osuszone polędwice: Skropić je oliwą i przyprawić solą morską oraz świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Ułożyć wraz z połówkami pomidorków koktajlowych na drugiej blasze lub naczyniu i dołożyć do piekarnika na około 12 minut przed końcem pieczenia ziemniaków. Po upewnieniu się że ryba jest upieczona serwować razem z ziemniakami i pomidorami.
Smacznego!