Skontaktuj się
  • Polski

Polędwica z mintaja na purée z groszku i mięty

Składniki

(na 2 porcje):

Polędwica z mintaja:

  • 2 polędwice z mintaja (ok. 150 g każda)
  • sól, biały pieprz
  • sok z cytryny
  • kilka kropli oliwy z oliwek

Purée z groszku i mięty:

  • 250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1–2 łyżki masła
  • kilka listków świeżej mięty
  • sól

Maślanka:

  • ok. 50 ml dobrej jakości maślanki (zimnej)
  • odrobina soli do smaku

Olej koperkowy:

  • 20 ml oleju rzepakowego lub sezamowego
  • garść świeżego koperku

Dekoracja:

  • świeży groszek (surowy lub lekko blanszowany)
  • kilka plasterków rzodkiewki (cienko pokrojonych)

Przygotowanie

  1. Rybę dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
  2. Gotuj na parze przez 10–12 minut, aż będzie delikatna i soczysta.
  3. Ugotuj groszek do miękkości, odcedź. Dodaj masło, miętę i sól, następnie zmiksuj na gładkie purée. Dla aksamitnej konsystencji możesz przetrzeć je przez sito.
  4. Maślankę delikatnie posól i dobrze schłodź. Przed podaniem rozlej cienką warstwę na talerzu jako bazę.
  5. Zblenduj koperek z olejem, przefiltruj przez gazę lub drobne sitko.
  6. Na talerzu rozlej maślankę, ułóż porcję purée z groszku, a na niej rybę. Całość udekoruj kroplami oleju koperkowego, świeżym groszkiem i plasterkami rzodkiewki.

Wskazówka: Polecamy podawać z młodymi ziemniaczkami i wybraną surówką ze świeżych warzyw – dla jeszcze pełniejszego, sezonowego smaku.

Skontaktuj się z nami

Kontakt

Niezależnie czy masz pytanie bardzo szczegółowe, czy ogólne, zapraszamy Ciebie do napisania do naszej firmy. Zespół z chęcią odpowie na Twoje pytania!

    Przegląd prywatności

    Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

    Ściśle niezbędne ciasteczka

    Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.

    Ciasteczka stron trzecich

    Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.

    Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.