
Składniki
- opakowanie filetów z morszczuka lub dorsza
- białe wino półwytrawne, 350ml
- łyżka masła
- pół cebuli
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany 18%
- szczypta soli
- szczypta pieprzu cytrynowego
- oliwa
Ryba w białym sosie
Przygotowanie
- Filety z morszczuka rozmrozić, opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki.
- Posypać solą i pieprzem cytrynowym.
- Przygotować sos: Posiekać cebulkę i zeszklić na roztopionym maśle, następnie dodać białe wino. Doprowadzić do wrzenia i zagotowywać aż około połowa wina wyparuję. Następnie dodać wymieszany koncentrat ze śmietaną.
- Pokrojone i doprawione filety podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy. W czasie smażenia dolać sos i dusić pod przykryciem ok 5-7 min aż ryba zmięknie.
- Polecamy podawać z sałatką oraz blanszowanymi drobno pokrojonymi warzywami.