Gustowna kolacja

Miruna z gotowanymi szparagami

Składniki
  • filety z miruny
  • pęczek zielonych szparagów
  • cebula
  • szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • pół kostki masła
  • cytryna
  • łyżka musztardy
  • suszone oregano
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Filety z miruny rozmrozić, opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki.Filety w kawałkach skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy solą oraz pieprzem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, następnie smarujemy musztardą oraz posypujemy oregano. Na grubych oczkach tarki ścieramy część masła (wcześniej zmrożonego) i posypujemy nim zawartość naczynia. Pod przykryciem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 min.
W tym czasie przygotowujemy szparagi oraz sos. Zielone szparagi myjemy, obieramy i zalewamy małą ilością wody z łyżeczką soli i łyżeczką masła. Gotujemy przez 15 minut. Przygotowujemy sos: Posiekaną cebulę zeszklić na łyżce masła, zmieszać z jogurtem i doprawić solą oraz pieprzem. Gotujemy około 3-5 minut i następnie razem z jedną trzecią ugotowanych szparagów miksujemy w blenderze. Sos utrzymujemy ciepły do końca pieczenia ryby.
Upieczone kawałki miruny ułożyć na talerzu na pozostałych szparagach i polać sosem.

Polecamy podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem.

Smacznego!