Nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij

 

Przepisy smakosza

Filety z halibuta w sosie kaparowym

Skladniki

  • 1 kg halibut filety bez skóry
  • sok z 1 cytryny
  • 250 ml wina białego
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki soli spożywczej
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki masła
  • kilka ziarenek pieprzu, ziela ang.
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 żółtko

 

 HALIBUT BIT FRONT

Sposób przygotowania

Filety z halibuta opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. odstawić na 10 minut. w szerokim garnku zagotować wodę z winem, octem, solą, obraną cebulą, pieprzem i zielem angielskim oraz liściem laurowym. Gotować 5 min. do wywaru włożyć filety i ogrzewać na bardzo małym ogniu 15 minut. Odłożyć rybę na podgrzany półmisek i odstawić w ciepłe miejsce, wywar przelać przez sito. W drugim garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać, uprażyć na złotobrązowo. Zasmażkę rozprowadzić wywarem. Do sosu dodać kapary, przyprawić solą i cukrem. Śmietanę wymieszać najpierw z żółtkiem, następnie z 2 łyżkami gorącego sosu. Zdjąć garnek z ognia i zaciągnąć sos śmietaną z żółtkiem. Filety polać sosem, udekorować plasterkami cytryny.

Smacznego!


 

 

Zobacz produkt

banner zdrowy jak ryba

Wróć do listy przepisów

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
 
FaLang translation system by Faboba