Skladniki
|
Sposób przygotowania Filety z halibuta opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. odstawić na 10 minut. w szerokim garnku zagotować wodę z winem, octem, solą, obraną cebulą, pieprzem i zielem angielskim oraz liściem laurowym. Gotować 5 min. do wywaru włożyć filety i ogrzewać na bardzo małym ogniu 15 minut. Odłożyć rybę na podgrzany półmisek i odstawić w ciepłe miejsce, wywar przelać przez sito. W drugim garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać, uprażyć na złotobrązowo. Zasmażkę rozprowadzić wywarem. Do sosu dodać kapary, przyprawić solą i cukrem. Śmietanę wymieszać najpierw z żółtkiem, następnie z 2 łyżkami gorącego sosu. Zdjąć garnek z ognia i zaciągnąć sos śmietaną z żółtkiem. Filety polać sosem, udekorować plasterkami cytryny.Smacznego!
|
|